Velorex.org nieuwsbrief nr.: 54   

Beste Velorexfielen,
Wederom zitten we weer in de Corona modus die nu wat lichter is qua regelgeving dan voorheen.
We moeten natuurlijk niet deprimerend worden maar laten we positief naar de toekomst kijken wat die mogelijk te bieden heeft.

Dwac (Dwergautoclub): bestaat dit jaar 40 jaar zij hebben hun jaarlijkse evenement dit jaar in augustus te Harlingen voor leden.
Ook organiseren diversen leden ritjes lopende het jaar met de doelstelling dat het er 40 worden, of ze dat halen ligt aan de leden natuurlijk.
Ben je geinteresseerd om lid te worden van de DWAC kijk op hun site: Start – DWAC – Nederlandse Dwergautoclub

Zie ook de flyer : 
Kijk eens op de site van de FEHAC (Federatie Historische Automobiel Motorfietsclubs) FEHAC – Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

Daar is veel informatie te vinden op allerlei gebied.

Gezien op het internet: Tsjechoslowaakse 60 kronen biljet (zijn geen betaal biljetten) maar biljetten voor je eventuele verzameling.

   
Je moet even de portemonnee opentrekken, maar misschien, als er meerdere mensen zijn die geinteresseerd zijn, dat het aantrekkelijker is om ze te kopen.

Velorextreffen Tsjechië 2022 :
Het treffen in Boskovice is dit jaar van 6 t/m 8 Mei, dit vernomen van Ad Huiberts. (Mits “covid “geen roet in het eten gooit natuurlijk.)
Ik heb nog geen info op de website (19-01-2022) van deze organisatoren gevonden, dus even zelf in de gaten houden.
Leuke plaatje:

Gezien op de WhatsApp

“Velorex” een plaatje van Erwin: Wie kan Marc Nieuwland helpen:

Ik ben middels een email benaderd door Marc Nieuwland waarin Marc het volgende te kennen gaf : Bericht inhoud: L.S.

Mijn vader importeerde in de jaren 90 een Velorex. Hij is jaren geleden begonnen deze helemaal te strippen, maar overleed voordat hij de kans kreeg de klus af te maken.
Ik probeer inmiddels de Velorex weer in oude glorie te
herstellen. Heb de nodige onderdelen besteld op jawaparts.com maar die hebben helaas lang niet alles. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe schakel as omdat de oorspronkelijke eigenaar de schakelbediening eraan heeft vast gelast, zodat ik het hele deksel aan de linker kant niet kan verwijderen. Ook al niet omdat ik niet weet hoe ik de aandrijving voor de ventilatoren moet verwijderen. Poelietrekker gaf geen resultaat…..
Bijgevoegd een drietal foto’s van de Velorex.
Foto 1388: geeft een overzicht van de huidige staat. Frame is helemaal kaal geschuurd en opnieuw geverfd. Zitting heeft mijn vader jaren gelden al heel mooi nieuw laten maken. Meeste onderdelen zitten er weer op. Elektra aansluiten en de motor netjes een beurt geven (m.n. koppelingsplaten vernieuwen en de werking van de koppeling goed nakijken) is het grootste werk dat nog gedaan moet worden. Op foto nr. 1394: kun je de ‘hendel’ van de versnelling zien die is vast gelast.

Als ik die met de slijptop los slijp, krijg ik het er wel af, maar ik vermoed dat ik dan wel een nieuwe as moet kopen. Geen idee waar dat zou kunnen. En waarschijnlijk moet het blok ook gedeeld worden om er een nieuwe as in te krijgen? Andere huidige uitdaging is de poelie op foto nr. 1391:.

Hoe krijg je die eraf? Normaal gesproken drijft deze alleen de ventilatoren aan. In mijn geval wordt ook een dynamo aangedreven. De Dynostarter was bij de originele eigenaar al kapot gegaan en ter vervanging heeft hij een normale dynamo gemonteerd. Werkt op zich prima, maar de starter-functie van de dynostarter ben je uiteraard kwijt. Misschien ook iets om ooit nog eens netje op te lossen.
Voor nu is het probleem dus het linker deksel van de motor verwijderen, zodat ik de koppelingsplaten kan
vervangen.
Zou heel mooi zijn als er iemand is die mij van praktische tips en een adres voor onderdelen kan
voorzien. In ieder geval erg bedankt voor de moeite Henk!
Kortom, enig idee waar ik in de buurt (woon in Almelo) terecht kan voor wat praktische vragen en
onderdelen? Groet,

Marc Nieuwland Emailadres: marc.nieuwland@icloud.com Marc gaf aan dat het een Velorex 16 / 350 is uit 1971 De volgende foto’s heeft hij erbij gestuurd, zie het schrijven en bijgevoegde nummers.

1394

1391

  1388

Hebben jullie info o.i.d. om te delen (bv ritje of weekend organiseren): Laat het mij weten zodat ik e.e.a. kan publiceren.


Het gaat jullie goed.


De vriendelijke 
www.velorex.org groeten,
Henk van den Hengel

© 2013 Velorex.org