Mijn vader importeerde in de jaren 90 een Velorex. Hij is jaren geleden begonnen deze helemaal te strippen, maar overleed voordat hij de kans kreeg de klus af te maken.

Ik probeer inmiddels de Velorex weer in oude glorie te herstellen. Heb de nodige onderdelen besteld op jawaparts.com maar die hebben helaas lang niet alles. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe schakel as omdat de oorspronkelijke eigenaar de schakelbediening eraan heeft vast gelast, zodat ik het hele deksel aan de linker kant niet kan verwijderen. Ook al niet omdat ik niet weet hoe ik de aandrijving voor de ventilatoren moet verwijderen. Poelietrekker gaf geen resultaat…..

Bijgevoegd een drietal foto’s van de Velorex.  Foto 1388: geeft een overzicht van de huidige staat. Frame is helemaal kaal geschuurd en opnieuw geverfd. Zitting heeft mijn vader jaren gelden al heel mooi nieuw laten maken. Meeste onderdelen zitten er weer op. Elektra aansluiten en de motor netjes een beurt geven (m.n. koppelingsplaten vernieuwen en de werking van de koppeling goed nakijken) is het grootste werk dat nog gedaan moet worden.

Op foto nr. 1394: kun je de ‘hendel’ van de versnelling zien die is vast gelast. Als ik die met de slijptop los slijp, krijg ik het er wel af, maar ik vermoed dat ik dan wel een nieuwe as moet kopen. Geen idee waar dat zou kunnen. En waarschijnlijk moet het blok ook gedeeld worden om er een nieuwe as in te krijgen?

Andere huidige uitdaging is de poelie op foto nr. 1391:. Hoe krijg je die eraf? Normaal gesproken drijft deze alleen de ventilatoren aan. In mijn geval wordt ook een dynamo aangedreven. De Dynostarter was bij de originele eigenaar al kapot gegaan en ter vervanging heeft hij een normale dynamo gemonteerd. Werkt op zich prima, maar de starter-functie van de dynostarter ben je uiteraard kwijt. Misschien ook iets om ooit nog eens netje op te lossen.

Voor nu is het probleem dus het linker deksel van de motor verwijderen, zodat ik de koppelingsplaten kan vervangen. 

Zou heel mooi zijn als er iemand is die mij van praktische tips en een adres voor onderdelen kan voorzien. In ieder geval erg bedankt voor de moeite Henk!

Kortom, enig idee waar ik in de buurt (woon in Almelo) terecht kan voor wat praktische vragen en onderdelen?

Groet,
Marc Nieuwland
Emailadres: marc.nieuwland@icloud.com

Marc gaf aan dat het een Velorex 16 / 350 is uit 1971
De volgende foto’s heeft hij erbij gestuurd, zie het schrijven en bijgevoegde nummers.

1388 1391
1394

 

© 2013 Velorex.org