DSC_4756Hallo allemaal,

Historie:
Ergens omstreeks 1998 tijdens mijn werkbezoek aan Tsjechië tegen dit wonderlijke driewielertje aangelopen tijdens een zondags rondritje.
Na wat woordenwisselingen tussen collega’s wie “hem” nu het eerst zag en we er geen woorden aan vuil wilden maken, is deze 1-cilinder 250cc Velorex zonder enige papieren aan mijn en een andere collega’s neus voorbij gegaan en moest en zouden wij er ook één te pakken krijgen. Hierbij niet wetende (wij gingen er eigenlijk van uit dat we hier met iets zeldzaams te maken hadden) dat de Tsjechen in die tijd best wel van die “oudjes” af wilden en liever in een nieuwe Skoda rondreden. Om eerlijk te zijn deden ze er een beetje lacherig over dat die rare Hollanders op zoek wilden naar zo’n Velorex 😉
Ook wilde ik/wij er eerst zeker van zijn of er überhaupt Velorexen in Nederland gekentekend waren …
Door de ongelooflijk goede hulp van één van de Tsjechen die ons hielpen en de stáápels met Tsjechische kranten eindelijk nog één kunnen vinden.
Aangezien mijn zeer gewaardeerde collega er zo weg van was en ik hem vast wel een keer mocht lenen heeft hij toen deze in Brno gekocht.
En toch …
Ik wilder er ook één …
Zo gezegd zo gedaan en na lang zoeken, nog meer kranten uitpluizen (terwijl we ze voordat we ze weggooiden nog één voor één naliepen) en rondbellen uiteindelijk één gevonden zo’n 15 km van onze woon/werk plek 😀 notabene van een lokale Velorex-club voorzitter die er meerdere in bezit had en deze van de hand wilde doen om zo de financiën rond te krijgen om de anderen op te knappen.
Na een tijdje in een werkplaats opgeslagen te hebben gestaan, beide Velorexen met een aanhanger (1250km heen en 1250km terug in een dag of twee) naar Nederland gehaald (oogkleppen op bij de grens en doen of je neus bloed …) en zo’n 1 á 2 jaar later op Nederlands kenteken gekregen.
Na alweer ettelijke jaren in het bezit te zijn van dit wáánzinnig leuke vervoersmiddel begint dan toch de tand des tijds toe te slaan 🙁
Derhalve op zoek gegaan naar wat informatie op het wereld-wijde-web en kwam tot mijn verbazing op deze Nederlandse pagina met nog meer liefhebbers terecht 🙂
Na al de nodige hulp gekregen te hebben (waarvoor dank Ad Huiberts!!!) is de rijdende schoen (zoals een Engelsman hem ooit gekscherend noemde) weer snel geschikt om de weg op te gaan!

Hierbij in ieder geval wat foto’s van mij en mijn collega (met de trikolka’s) op een lokale oldtimer show, even een terrasje pakken in Deventer en zoals hij nu in de spanbanden hangt voor het broodnodige onderhoudswerk.

Groetjes en tot gauw!
Mark Bakker.

© 2013 Velorex.org