Wie ben ik

Ik ben Henk van den Hengel
Mijn vrouw en ik rijden ook motor. In 1993 ben ik geïnfecteerd door het Velorex virus, op onze vakantie in Tsjechië Slowakije.

Zie foto.

Waarom een Velorex website.

Daar ik tijdens het tot leven brengen van onze Velorex tegen wat zaken aan liep en wilde weten hoe los ik dit op, dacht ik waarom niet een website in de lucht brengen waarop alles komt te staan over de Velorex zodat mensen die geïnteresseerd zijn op een site terecht kunnen.
Mijn bedoeling is dat wij ( Velorex bezitters en kennis dragers ) hierop zoveel mogelijk informatie zetten waarop andere liefhebbers  datgene kunnen vinden wat ze zoeken.
We worden tenslotte allemaal een dagje ouder en het zou toch zonde zijn als diversen informatie, leuke verhalen, foto’s verloren gaan zonder dat je dit gedeeld hebt met anderen!
Zodoende de website: Velorex.org opgezet samen met mijn schoonzoon, die de website ontwierp en die alle lof verdiend voor het geen hij tot nu toe tot stand heeft gebracht.

Hoe kom ik aan de Velorex die ik t.z.t. wil gaan opknappen

Via een lid van de H-D club ben ik er aangekomen, daar heeft hij ongeveer 28 jaar bewegingloos in een schuur gestaan (alleen zijn kinderen hadden er in gespeeld toen deze klein waren, bleek ook te kloppen want ik vond een plastic paardje onder de zitting)

De vorige eigenaar had hem in het jaar 84 in Tsjechië gekocht, alleen waren de papieren zoek.
In 1984 was het nog een communistisch land waar je niet zomaar in of uit kon.
Maar het was geen enkele moeite om de Velorex mee te nemen, men wilde natuurlijk van dat oude ijzer af.
De Velorex werd netjes met een aanhanger bij mij afgeleverd, alleen had hij de aanhanger moeten verbreden anders paste deze er niet op en was toen maar vanuit Naaldwijk binnen door gereden om de goden niet te verzoeken voor een bekeuring.

De Velorex werd de schuur in gereden wat maar net ging i.v.m. de smalle doorgang van de brandgang, zonder de  zij spatborden paste het net.

De koop overeen gekomen met het zelf maken van een koopcontract waarbij diversen is genoteerd en getekend om achteraf moeilijkheden te voorkomen, voor beiden partijen.
Dit “koop bewijs “ kwam me bijzonder goed van pas later bij de RDW, omdat er helemaal geen papieren en kenteken bij zat.

Wat mankeerde er allemaal aan de aankoop

Omdat te weten het volgende gedaan:
In eerste instantie wilde ik niet te veel geld uit geven daar ik eerst mijn goed keuring RDW en kenteken  wilde hebben, want als je dat niet hebt , heb je alleen maar schroot.

 • De benzinetank zoveel mogelijk met wat benzine en een lap geprobeerd te reinigen en een paar liter benzine in gedaan met wat 2 takt olie ( 1:35)
 • De benzineleiding met benzine en perslucht schoon gespoten, wat daar allemaal niet uit kwam voor viezigheid.
 • Een benzinefilter geplaatst op de slang net voor de carburator.
 • Een accu geplaatst.
 • Geprobeerd te starten de motor maakte heel traag een slag.
 • Bougies er uit gehaald en wat 2 takt olie via de bougie gaten op de zuigers gedaan en dit een paar uur laten staan.
 • Weer gaan starten, wat beter ging alles kwam los en nadat ik de bougies erin had gedaan ging het blokje lopen ( Is een blok uit 1968 het bloknummer staat ook nog op het identificatieplaatje).
 • Na heel veel uitroken begonnen met het weer oppompen van de bandjes die er vanaf die tijd nog opzaten ( dus zeer zeker 30 jaar oud, maar die er nog redelijk goed uitzagen en voldoen volgens de regels van de wet , heb alleen van het achterwiel een nieuw bandje opgezet
 • Het voertuig lekte enorm veel rook bij de cilinder / uitlaat en pijp / demper aansluiting.
 • Hierop contact gehad met Hr. P die me de tip gaf : voor de afdichting pijp / demper maak gebruik grafietkoord of iets dat kachelfabrikanten ook gebruiken( dit ook vernomen van mijn Harley maatje W. van V.
 • Zowaar bij een grote open haarden / kachels leverancier van dat glasvezelkoord gehaald en dit er met enige slagen op de pijp gewikkeld en de wartel aan getrokken, nu een perfect afsluiting. Uiteraard bij de cilinder de pakkingen vernieuwd.
 • Begonnen met het weer in orde maken van de remmen, verlichting, claxon, ruitenwisser, carburator schoongemaakt, gaskabel vernieuwd, koppelingskabel vernieuwd, koppelingsveer vernieuwd (die op de vloer ligt), versnellingsheugel is zodanig aangepakt dat hij weer grip heeft. Via A.H. wat oude spullen gehad. Nadat ik alles gedaan had volgens de richtlijnen / eisen motorfietsen / 3 wielig voertuigen ( Is te vinden op de site ) de stap genomen voor aanvraag, keuring bij de RDW.
 • Heb verder niets gedaan aan alle oude bekleding wat er nog opzat, sommige stukken met zwarte tape beplakt en met ti-raps vast gezet. Het was / is zo gaar dat je het zo stuk trekt.
 • Wat ook heel belangrijk is om niet het typeplaatje eraf te halen en niet aan het chassisnummer gaan rommelen, want daar zijn ze erg op gefocust bij de RDW, ik had dit allemaal keurig in orde.( nummers klopte ook bij het bijbehorende identificatieplaatje).

Keuring bij de RDW

Samen met A.H. de Velorex op zijn aanhanger (die als het ware is gebouwd voor de Velorex ) naar de RDW gereden.
Bij het keuringsstation had dit eigenaardige voertuig veel bekijks, ik weet niet of de oorzaak ook lag in het feit dat er weinig bekleding omheen zit en wat er op zit is nog gaar en vergaan.
Dit zou overigens geen rol spelen daar je diversen mag verwijderen omdat het dan een cabriolet o.i.d.is .

De keurmeester ( erg sympathiek persoon ) vroeg om de aankoop papieren en alle andere papieren en oud kenteken.
Alles wat ik had was het aankoopbewijs welke we zelf hadden opgesteld met de vorige eigenaar, hiervan zijn kopieën in archief RDW gegaan later.
Het identificatieplaatje, chassisnummer en bloknummer werd goed bekennen en werd in orde bevonden.
Ik had de Velorex al naar binnen gereden, hierbij moest ik ook een stukje achteruit zodoende had hij gezien dat het karretje reed.
Er werd door een andere keurmeester een opmerking geplaatst dat de achter lampen niet goed zaten, deze behoren recht naar achteren gericht te staan.
Ad gaf hierbij te kennen dat dan alle Velorexen afgekeurd zijn omdat nu eenmaal zo gemaakt is .
De lichttesten remmen, binnen- en buitenspiegels, chassis, onderstel enz. enz.  e.d. werden bekeken en goed bevonden.
En ja hoor alles werd goed gekeurd en de aanvraag zou verder in behandeling genomen worden nadat ik 181 euro kosten RDW had overgemaakt en  langs de douane was geweest ( om evt. B.P.M.  of andere accijnzen te betalen, was voor 0,0 euro ) .

Na enige dagen zag ik op de site van mijn voertuigen dat ik een kenteken had gekregen en verder las ik dat het een personen auto was.
Hierop de volgende dag naar de  RDW keurmeester gegaan, hem e.e.a. laten zien waarop hij direct e.e.a. naging en actie nam, men had een fout in Velp gemaakt die direct in orde werd gemaakt en ik nu het kenteken voor een 3 wielig motorvoertuig heb.

Hoe nu verder

Ik ben nu bezig om de fouten er verder uit te halen en eventuele verbeteringen te ontdekken om dit t.z.t. bij het geheel opknappen mee te nemen.

Heb tevens nu storing aan 1 cilinder gehad, met W. van V. de oorzaak opgespoord, bleek uiteindelijk dat er een breuk ergens in het massadraad zat van de bobine naar de ontsteking.

Zowaar nu problemen met de andere cilinder, de andere ontsteking trekt geen vonk, ga weer e.e.a. uitzoeken.
Bij J.L  het verzoek neer gelegd voor wat nieuwe onderdelen, ontsteking, condensator en bobine, even afwachten net als U voordat U weer wat leest van mij.

(16-05-2013) verder gegaan met het oplossen van de storing nl. het lopen op een cilinder.
Eerst in de ochtend naar Hoek van Holland gegaan om bij J.L het volgende op te halen: 2 nieuwe contactpunten, 2 bobines en 2 condensatoren.
Dit vanmiddag geplaatst, in eerste instantie de bobines niet, alles liep weer ( afstelling contactpunten op 0,4 gezet).
De oude bobines bleken nog wel te werken maar om toch wat zekerder te zijn de nieuwe bobines ook geplaatst, hou de anderen voor reserve.

(18-05-2013) wederom aan het rijden gegaan zowaar het liep allemaal, het was een kort ritje.
De tank vol gegooid, alleen was ik even vergeten dat ik er nog olie in moest doen terwijl de tank nokje vol zat, dus niet erg slim.
Na wat Gekl… olie er ingedaan ( 2 takt olie ) de smering op 1:35, ik vraag me af wat de meeste doen?
Terug naar huis gereden, alwaar mijn vrouw een stukje wilde proberen, die had er schik in, maar na 1 kilometer liep het weer op 1 cilinder.

(21-05-2013) alles nagelopen en nu ook maar het draad van de andere bobine naar de ontsteking vernieuwd, zowaar het liep allemaal.
De praktijk zal uitwijzen of het karretje nu wel blijft lopen, maar gezien de weersomstandigheden wordt dit enige dagen later.

(22-05-2013) Vandaag een paar uren bezig geweest met weer terug plaatsen Ampèremeter en de verlichtingen in de Km teller en Ampèremeter, zo ook een extra zware zekering in de stroom draad geplaatst i.v.m. hoge ampère en zekering in draadje welke over de accu loopt om accu bij te druppelen t.z.t. en eventueel de voltage te meten om te zien of de spanningsregelaar goed werkt.
Een kort ritje gemaakt van 3 km, liep nog goed, niet snel.

(28-05-2013) het vrijstaand versnellingslampje weer werkend gemaakt, alleen nog niet helemaal goed, moet nl. de versnellingshandel bewegen om te zien of deze vrijstaat, lampje blijft nog niet continue branden.
Een ritje gemaakt door het dorp met open dakje en geen deurramen erin ( Cabriolet , was nl. erg lekker weer), geen storingen gehad, dus afkloppen, veel bekijks, ik vroeg me maar niet af wat die mensen dachten.
Het starten voor in zijn achteruit doet het niet, heeft het in het begin wel gedaan, ga dit uit zoeken t.z.t., is volgend project.

(10-06-2013) een groter test rondje gedaan.
Langs A. H.  geweest, dus van Hazerswoude-dorp naar L…., aldaar een bakkie koffie gedronken samen met G. v. d. W. , was gezellig. Dit ging op zich goed, alleen mijn hoogste snelheid met tegenwind op de N weg was +/- 72 op de teller en via mijn Garmin was dit 64 Km.
Het terug rijden ging wat sneller hier haalde ik met mee wind ~-/ 82 KM op de teller en via mijn Garmin was dit 72 km

(03-07-2013) Zoals ik al op 10-06 schreef ben ik enige dagen bezig geweest om de Velorex in zijn achteruit te kunnen laten lopen.
Dit mede met regelmatige hulp van R.P. middels de E-mail en telefoon.
Om het verhaal kort te houden:
De koolborsteltjes 4 x vernieuwd de motor draait nu ook weer in zijn achter uit alleen sloeg hij niet aan ( wel in zijn voor uit maar dat deed hij al.)
Van R.P. het volgende info gehad:
De belangrijkste storing gever voor de achteruit start is de startschakelaar.
–    Aan de achter zijde van de schakelaar zit de omkering van de contactpunten.
–    De schakelaar blijft niet staan in de achteruit stand, of de omkering is onderbroken.
En een tekening erbij gehad.
Verdere info:
De achterzijde van de start schakelaar is de zijde waar aan beide zijde de draden zitten die aan de ene kant de aansluiting naar de contact punten zitten (Nr. 15) op de tekening en de andere kant de draden die van de bobine komen ( Nr.16 ).
De verbinding die de omkering verzorgt en de doorverbinding,  die in de respectievelijk in de voor / achteruit stand moeten blijven staan (Nr. 3 net 4, 5 en 6) de meest voorkomende problemen kom voor in het aansluitblokje ( Nr.16 )
Hieruit bleek dat ik de vorige keer de draden van de bobine rechtstreeks op de contactpunten had gezet dus buiten de Dynastart om, zodoende wilde deze dus niet starten.
Heb dus de bedrading  van de bobine naar de Dynastart gemaakt( op de tekening nr. 16 en de bedrading tevens vernieuwd van nr. 15 naar de contactpuntjes.
De 2 veertjes vernieuwd welke in het zwarte blokje zit welke de kruis verbindingen maakt tussen het aansluit plaatje van de bobine kant ( op tekening nr. 16 ) en het aansluitplaatje van de contactpuntjes kant ( op tekening nr. 15
En zowaar even liep alles op 2 cilinders later weer op 1 cilinder.
Hierna de bougiekabels goed aan gedrukt op de bobines en de kappen en de bougies goed schoongemaakt en de afstelling van de bougie contactpunten op 0,7 gezet.
Nu bleef alles lopen op 2 cilinders zowel in zijn vooruit als achteruit.
Ik wil er wel bij vermelden dat dit wel enig zoek werk en geklooi heeft gegeven, maar het is uit eindelijk gelukt.

(06-07-2013) Vandaag met A. H.  een bijzonder mooi ritje gemaakt met de bewoners van de Hooge Burcht in Zwammerdam. Zoals jullie zien was het bijzonder mooi weer en de bewoners en bestuurders blij.

Deze winter 2013 / 2014 gebruikt om de velorex in Mei in een nieuw jasje te steken.
Nadat ik bijna alles gestript had het volgende gedaan.
Na het schuren:
diversen delen Het frame in de zwarte hoogglans hamerrite gezet.
Volgende onderdelen in het zwart laten poeder coaten (middels K.B. ):
Voorspatborden met de beugels, ventilatorkast met as en de schoepen, ontsteking deksel, deksel elektrische gedeelte, plaatje met de beugels waar de accu op staat, voor schokbrekers.
Alle wielen in “old gray “ laten poeder coaten.
Volgende onderdelen vernieuwd:
Wiellagers, diversen kabels, nieuwe spiegels, koppelingsplaten, dashboard ( die door B.R. is  bekleed ), kilometer teller, richting aanwijzer, voorbandjes met velg lint en binnenbanden en white wall ringen, achterlichten en voor knipperlichten, nieuwe voorruit met rubber, tandwieltje t.b.v. overbrenging km teller ( met R.P. aangebracht) ,motordekselpakking, uitlaatbochten, pijpen en pakkingringen, cilinderkoppakkingen.
De bekleding laten plaats vinden in Pisek in Tsjechië hier voor gebruik gemaakt van de oplegger van A.H.
De gehele velorex laten bekleden zowel binnen als buiten kant, laten voorzien van nieuwe bank met achterdeel, 3 delig dak, voor afdek “schotjes, “hoedenplank”, “dashboardkastje”, hoes voor reserve wiel en ook een hoes voor over de gehele velorex.
Zie voor verdere informatie: 

 

Reeds gekocht om volgende winter 2014 / 2015 te vervangen:
Voor en achter tandwiel met ketting, o stand schakelstukje, ringen t.b.v. het achterwiel.
Tevens van dit gebeuren gebruikt gemaakt om het Velorextreffen  Tsjechië te Boskovice mee te maken welke daar ook plaatsvond.
Op zich ook heel leuk om mee te maken waarbij nu zo’n 125 velorexen uit Tsjechië, Hongarije , Polen, Duitsland en ik als enige uit Nederland.
Daar het slecht weer was waren het nu maar 125 i.p.v. normaal mogelijk zo’n 200 stuks.
Was reuze gezellig en gemoedelijk, zie hier voor verder mijn stukje op de site www.velorex.org  over dit treffen.
Zie verder ook de foto’s van het opknappen.

Bekleden van de Velorex.

(05-04-2014) Ik heb bij Miroslav a Marie Rekovi mijn Velorex geheel laten bekleden en laten voorzien van:

 • 3 delig dak.
 • inwendige opbergvakken.
 • nieuwe zijraampjes.
 • in elk deur een zijvak.
 • nieuwe zitbank met achter deel.
 • alle nieuwe veren en sluitingen.
 • nieuw vloermatje.
 • hoes om over gehele Velorex te doen.
 • hoezen voor dak, ramen en opberghoes
 • gereedschapstasje.
 • hoes om reservewiel in te doen.

Dit met alle tevredenheid bij onderstaande firma laten doen.:
Miroslav a Marie Rekovi / Oldrichov 23 / 397 01 Pisek / Tschechische Republik
Tel.: 00420-382-272 222 / Mobil: 00420-602-434 614

Website:zie hier

Deze firma doet heel veel klassiekers bekleden, je kan van alles voorleggen en men gaat kijken wat ze er mee kunnen.
Er staat een week voor gepland nadat je een afspraak gemaakt hebt.
Van te voren wordt ook de prijs afgesproken.
Ter plekke mag je steeds langs komen en eventueel aanpassingen laten doen.
Men is erg vriendelijk.
Je wordt te woord gestaan in het Engels en wat Duits door de dochter, haar naar naam is Miloslava.
Op de foto staan ook de ouders van Miloslava.
Ik heb wat foto’s gemaakt zodat jullie een beeld hebben van hoe e.e.a. gaat.
Op de website van Miroslav a Marie Rekovi kan je meer gedetailleerder informatie verkrijgen.

Details:

Bedankje aan

In ieder geval wil ik de volgende mensen hierbij bedanken voor hun info en hulp bij het bezorgen en tot leven brengen van onze Velorex.

Gr.
Henk.

Toen                                                                                                    Nu

DSC09020                           DSC03349

                                           

© 2013 Velorex.org